Latihan Bab Masakan

1 Apakah yang dimaksudkan dengan perancangan menu?
A Rancangan masakan untuk seminggu
B Hidangan kegemaran ahli keluarga
C Senarai sajian makanan yang terancang
D Makanan yang dihidang secara peranggu meja

2 Antara makanan yang berikut manakah termasuk dalam hidangan sepinggan lengkap?
l Roti
ll Pizza
lll Nasi goreng
lV Roti canai
A I, II dan III
B I, III dan IV
C II, III dan IV
D I, II, III dan I

3 Antara berikut ,yang manakah kegunaan kain maslin?
A Memerah santan
B Mengelap tangan
Menutup makanan
D Mengesat pinggan mangkuk


4 Antara berikut ialah jenis kain dan kegunaannya. Pilih pasangan yang betul.

Jenis kain
Kegunaan
A
Kain pencuci
Mengeringkan pinggan mangkuk
B
Kain pengelap pinggan
mangkuk
Menutup makanan yang telah di masak
C
Kain ketuhar
Mengalihkan makanan panas dari dapur
D
Kain maslin
Mengelap dan mengeringkan tangan


5 Antara yang berikut manakah hidangan sepinggan lengkap cara timur bagi orang
India?
l Laksa
ll Tose
lll Roti canai
lV Nasi ayam
A I dan II
B I dan IV
C II dan III
D III dan IV

6 Antara yang berikut, manakah yang dilakukan dalam persiapan menyaji cara barat?
A menggunakan pinggan mangkuk kalis karat
B menyediakan kendi untuk membasuh tangan
C memastikan setiap individu disediakan piring sos
D meletakkan gelas di sebelah kanan pinggan makan


7 Antara hidangan berikut yang manakah perlu disediakan terlebih dahulu dalam
penyediaan memasak?
l Hidangan yang perlu dihidangkan sejuk seperti salad
ll Hidangan yang mudah dan cepat disediakan seperti menggoreng sayur
lll Hidangan yang perlu dihidangkan panas-panas seperti sup
lV Hidangan yang mengambil masa yang lama untuk dimasak
A I dan II
B I dan IV
C II dan III
D III dan IV


8 Antara berikut yang manakah minuman berkhasiat?
l Kopi
ll Jus Karot Bersusu
lll Air barli
lV Koko
A I dan II
B II dan III
C II dan IV
D III dan IV
9 Antara berikut yang manakah kutleri?
l Sudu
ll Penyepit
lll Garpu
lV Cawan
A I,II dan III
B I,III dan IV
C I,II dan IV
D II,III dan IV


10 Semasa menikmati hidangan makan tengah hari bersama saudara mara di rumah,
bagaimanakah cara untuk mendapatkan lauk yang jauh?
A Meminta orang lain menghulurkannya
B Bangun dan mengambil sendiri makanan itu
C Membongkok untuk mengambil makanan itu
D Berdiri dan meminta dihidangkan lauk tambahan

11 Antara yang berikut,manakah etika makan yang betul?
I Duduk dengan selesa
II Menyuap makanan dengan cermat
III Membasuh tangan semasa makan
IV Menggunakan tapak tangan untuk menggaul nasi
A I dan II
B I dan IV
C II dan III
D III dan IV

§ Daging yang lembut
§ Sayuran yang ranggup
§ Puding yang lembut

12 Aspek yang dinilai untuk pernyataan di atas ialah
A rasa
B warna
C tekstur
D cara masak

13 Antara berikut yang manakah susunan lengkap yang betul untuk membuat minuman
belimbing?
I Buatkan sirap
II Masukkan sirap
III Potong belimbing dan perah jusnya
IV Tapis jus belimbing
A I, III, II, IV
B I, III, IV, II
C III, IV, II, I
D III, IV, I, II

§ Makanan mudah diperolehi
§ Makanan segar dan berkhasiat
14 Faktor dalam perancangan menu di atas adalah berkaitan dengan
A tujuan sajian
B kepelbagaian
C perbelanjaan
D sumber makanan semasa

15 Hidangan lontong terdiri daripada
A nasi putih , kari ikan dan sambal ikan bilis
B nasi lemak, sambal ikan bilis dan timun
C nasi impit, kuah lodeh dan sambal kacang
D nasi putih, sambal ikan bilis dan telur

16 Senarai masakan dalam sesuatu hidangan disebut sebagai
A menu
B resepi
C susunan kerja
D pilihan masakan

17 Anda dikehendaki menyajikan sejenis hidangan sepinggan lengkap untuk makan
malam. Hidangan itu harus
I dikukus
II berkuah
III menarik
IV seimbang
A I dan II
B I dan IV
C II dan III
D III dan IV

· Pemilihan menu adalah bergantung pada jantina, umur, aktiviti dan kesihatan
18 Pernyataan di atas adalah menerangkan tentang faktor
A masa
B keperluan
C kemudahan fizikal
D bilangan tetamu

19 Apakah faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan semasa merancang menu?
I Kegemaran
II Kepelbagaian
III Perbelanjaan
IV Sumber tenaga
A I sahaja
B II dan III
C I, III dan IV
D I, II, III dan IV

20 Yang manakah antara berikut merupakan alatan memasak?
I Penunu
II Petitin
III Sudip
IV Loyang
A I danII
B II dan III
C I, III, IV
D I, II, III dan IV

21 Antara pernyataan berikut, manakah yang menerangkan menu yang paling
tepat?
A Senarai bahan-bahan kering dan bahan-bahan basah
B Senarai masakan untuk sesuatu sajian
C Disediakan dan dimasak serta boleh disajikan secara peranggu meja
D Satu hidangan lengkap yang mengandungi kesemua nutrien yang
diperlukan oleh tubuh

22 Antara hidangan berikut yang manakah perlu dihidangkan secara panas?
I Sup
II Ayam goreng
III Jus buah-buahan
IV Salad buah-buahan
A I dan II
B I dan III
C II dan III
D III dan IV

23 Apakah kebaikan membuat perancangan menu untuk sesuatu sajian?
A Memenuhi selera setiap individu
B Mengurangkan sumber nutrien
C Memastikan semua orang kenyang
D Menghasilkan makanan yang lazat

24 Minuman bersusu dapat dikelaskan sebagai minuman
A berkhasiat
B menyegarkan
C mengenyangkan
D merangsangkan

25 Etika makan ialah peraturan atau tata cara yang baik dan sesuai ketika makan.
Pernyataan yang berikut adalah benar mengenai etika makan kecuali
A meletakkan napkin di atas paha
B meniup makanan yang panas
C menyuap makanan sedikit demi sedikit ke dalam mulut
D meminta bantuan orang yang berhampiran untuk mengambil makanan yang jauh

26 Apakah tujuan menghias makanan
A Menambah rasa
B Menambah selera
C Menambah tekstur
D Menambah bentuk

27 Mengapakah kita digalakkan menyediakan senarai beli-belah sebelum berbelanja?
A Dapat membantu perniaga
B Dapat mengawal perbelanjaan harian
C Dapat menyediakan wang yang banyak
D Dapat mengelak pembaziran dan berjimat

28 Berikut merupakan hidangan sepingan lengkap kecuali
A capati
B kari bilis
C roti canai
D nasi goreng

29 Pilih panduan-panduan yang perlu diikuti semasa menyediakan dan memasak makanan
I memakai apron dan penutup rambut
II menyediakan peranggu meja yang sesuai
III menggunakan kain dapur yang bersih
IV mengemas meja sajian selepas digunakan
A I dan II
B II dan III
C I dan III
D II dan IV

30 Alatan asas di bilik dapur seperti pisau, sudu, dan garpu dikenali sebagai
A kutleri
B pasteri
C picagari
D pizagari
0 Responses